Wednesday, August 24, 2011

Bersangka Baiklah Sesama Insan.Disini saya ada sertakan Tips-Tips dari Syeikh Abdul Kadir al-Jailani 
untuk sentiasa bersangka baik sesama insan :


1- Jika engkau bertemu dengan seseorang, maka yakinilah bahawa dia lebih baik darimu. Ucapkan dalam hatimu : "Mungkin kedudukannya di sisi Allah jauh lebih baik dan lebih tinggi dariku".

2- Jika bertemu anak kecil, maka ucapkanlah (dalam hatimu) : "Anak ini belum bermaksiat kepada Allah, sedangkan diriku telah banyak bermaksiat kepadaNya. Tentu anak ini jauh lebih baik dariku"..

3- Jika bertemu orang tua, maka ucapkanlah (dalam hatimu): "Dia telah beribadah kepada Allah jauh lebih lama dariku, tentu dia lebih baik dariku."

4- Jika bertemu dengan seorang yang berilmu, maka ucapkanlah (dalam hatimu): "Orang ini memperoleh kurnia yang tidak akan kuperolehi, mencapai kedudukan yang tidak akan pernah kucapai, mengetahui apa yang tidak kuketahui dan dia mengamalkan ilmunya, tentu dia lebih baik dariku."

5- Jika bertemu dengan seorang yang bodoh, maka katakanlah (dalam hatimu) : "Orang ini bermaksiat kepada Allah kerana dia bodoh (tidak tahu), sedangkan aku bermaksiat kepadaNya padahal aku mengetahui akibatnya.Dan aku tidak tahu bagaimana akhir umurku dan umurnya kelak. Dia tentu lebih baik dariku."

6- Jika bertemu dengan orang kafir, maka katakanlah (dalam hatimu) :" Aku tidak tahu bagaimana keadaannya kelak, mungkin di akhir usianya dia memeluk Islam dan beramal soleh. Dan mungkin boleh jadi di akhir usia diriku kufur dan berbuat buruk.Manusia tiada yang sempurna melainkan junjungan besar Nabi Muhammad S.A.W.. jadi janganlah kita berasa takbur & sombong akan kelebihan diri masing - masing serta senantiasalah bersangka baik sesama kita.

~Pesanan penuh lemah lembut dari saya~


Repost
Repost
Repost
Ha3

2 comments:

  1. eiiii... Geram tengok budak dlm gamba tuh.. Bleh mintak x? hikss.. Geram..
    sya follow awak ^.~

    -bulatmata

    ReplyDelete
  2. tq follow me back.. x sangka awk follow balik.. Hehe.. -org berilmunih yang tengah follow sya.. Rase sonok plak. Ngehehe^^

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Deal or No Deal