Thursday, July 28, 2011

Budak Zaman Sekarang - Aisehman

Short entri sahaja coz dah dekat nak waktu Maghrib.

Okay, aku just cakap kadang-kadang aku pelik tengok budak zaman sekarang ni. Makin tak betul jadinya. Ntahla, maybe sebab kita dah berada di pengakhiran zaman kot. Aku pun bukan sempurna sangat nak komplen perangai diorang ni, tapi dah ni blog aku, suka hati aku la kan..Ha3..



Antara perkara yang aku perasan budak zaman sekarang ni..

  • makin kurang sikap hormat menghormati kepada orang yang lebih tua.- yela, time zaman aku, nakal-nakal kitorang pun if ada orang yang lebih tua datang tempat kitorang, tegur kitorang, kitorang diam dan dengar je. tapi sekarang ni, cuba parents korang buat camtu, silap aribulan kena bahasa dengan budak-budaknya.
  • baru sekolah rendah dah terjebak dengan jenayah - aku tak nafikanlah dulu time aku, ada gak, tapi memang sangat-sangat jarang + pelik dengar berita rakan seangkatan aku terjebak dengan jenayah, tapi sekarang ni dah lali dah dengar berita macam tu.

Sebenarnya kalau nak cerita masalah-masalah budak-budak zaman sekarang ni, memang tak cukup masa nak menaip. Aku rasa puncanya tak banyak, masyarakat kita dah lari mengamalkan apa yang terkandung dalam Al Quran dan As Sunnah, seperti apa yang Nabi Muhammad S.A.W pesan, baginda suruh kita berpegang pada Al Quran dan As Sunnah komfom tak sesat jalan. Tapi sekarang ni dah lain, agama amik separuh separuh, yang rasa sesuai diorang amik, tak sesuai tolak. Adoi. Mana tak rosak budak-budak zaman sekarang.

Belum lagi disajikan kat budak-budak ni dengan hiburan melampau kat media massa, rosak der, rosak....
Hedonism all the time..

So readers sekalian, aku mengajak korang dan aku sendiri untuk ISTIQAMAH dalam mengamalkan apa yang terkandung dalam Al Quran dan As Sunnah. Untuk kebaikan kita sendiri jugak. Dan tunjukkanlah teladan baik kat adik-adik kita. Kita ni umpama role model diorang. Baik kita, insyaallah baiklah diorang.

So thats all for now, if ada lagi aku nak tambah, edit post kan ada, aku edit  jelah..ha3..
Wasalam guys, girls.

6 comments:

  1. yaaaa...sama2 lah kita memperbaiki diri supaya menjadi lebih baek :)

    ReplyDelete
  2. budak2 sekarang mmg terlebih advance kan..

    xdak hormat dah..geram gak tgk diorg neh...

    macam2 kehidupan skrg neh...banyak ragam manusia...;-)

    btw,salam ziarah...

    ReplyDelete
  3. @Dalila Diela yup...insan yg baik dtg dr hati yg...^^..he3

    ReplyDelete
  4. @ILA HonEyBuNNy rencah kehidupan.. manusia bermcm mcm feel dh skrg..^^

    ReplyDelete
  5. ada macam2 faktor.

    1st-xdpt didikan agama sbb parents bz.
    2nd-parents da ajar baik2 tp ank tak masuk diajar or trpengaruh.
    3rd-media. cartoon pn bkn men gns2.

    byk lagi. kena amek kira la semua faktor. tak boleh nak salahkan mana-mana pihak pun. :)

    ReplyDelete
  6. @.izzati liyana.thx 4 opinion, i'll take a note from it..^^

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Deal or No Deal