Monday, August 01, 2011

Hikmah Makanan di Dalam Islam.

 Assalamualaikum
             Sahur ni aku nak post entri tentang hikmah makanan dalam islam, so untuk tidak menganggu gugat keimanan korang yang sedang berpuasa, aku takkan sertakan gambar senarai makanan dibawah. Senarai makanan dibawah sahaja. Okay jom view  senarai makanan yang mempunyai hikmah dalam islam.



Apakah ini? Ada kena mengena dengan entri kali ni ke..hmm

Roti (khubz)
Roti yang paling bagus ialah diperbuat daripada gandum yang berkualiti. Dimasak menggunakan pembakar roti yang bagus. Biarkan roti tersebut sejuk sebelum mejamahnya. Jangan makan roti yang sudah lama kerana akan menyebabkan kembung perut. Roti yang terdapat sekam gandum mudah dicernakan.

Epal (tuffah)
Epal yang masam lebih sejuk daripada yang manis. Ianya juga boleh menguatkan organ hati.

Asparagus (hiyawn)
Asparagus berkhasiat bagi membuka sekatan pada buah pinggang dan memudahkan kelahiran anak

Pisang (mawz)
Pisang boleh menyejukkan badan dan ianya boleh dimakan dengan madu lebah.

Barli (sya'ir)
Barli berkhasiat sebagai penyejuk badan. Rasulullah s.a.w. pernah memberi sup barli kepada orang yg mengidap demam.

Limau Kulit Tebal
Limau kulit tebal, warna kuning pucat, kurang mengandungi asid (utrujj) Nabi Muhammad s.a.w. pernah bersabda, "Limau ini adalah seperti mukmin:bagus dirasa dan bagus dihidu". Limau ini menguatkan organ hati serta dapat menjauhkan kesedihan dan bintik-bintik pada kulit, menghapuskan kelaparan dan melambatkan pengaliran dalam hempedu.

Timun (qitta')
Yang masak menghilangkan panas dan menggalakkan pembuangan air kecil. Makan kurma dengan timun muda menambahkan berat badan.

Tamar kering (tamr)
Nabi s.a.w. pernah bersabda, "Rumah yang tiada tamar atau kurma adalah rumah yg tiada bermakanan". Nabi s.a.w. sendiri pernah menanam kurma atau tamar. Kurma hendaklah dimakan dengan badam untuk menghapuskan parut yang tidak diingini.

Madu lebah(a'sal)
Madu lebah mempunyai berbagai-bagai khasiat. Madu atau manisan lebah ini apabila dicampur dengan air panas boleh mengubati penyakit cirit birit. Sabda Nabi s.a.w., "Demi Allah yang aku dalam genggaman Nya, minumlah madu. Malaikat akan memohon rahmat pada penghuni rumah yang ada madu di dalamnya. Jika seseorang itu makan madu, seribu ubat masuk keperutnya dan sejuta penyakit keluar darinya." Rasulullah sendiri mengamalkan meminum madu, dengan meminum segelas air yang dicampurkan dengan madu setiap pagi ketika perut kosong. Madu dianggap ibu segala makanan, minuman dan ubatan. Madu yang paling berkualiti ialah madu yang dikeluarkan dalam musim bunga (spring), seterusnya dalam musim panas (summer) dan yang kurang berkualiti adalah madu yang dihasilkan dalam musim sejuk (winter).

Kekacang (a'das)
Semua kekacang mengeluarkan kekeringan. Jenis-jenis kekacang hendaklah dimakan sedikit kerana kalau dimakan dengan banyak ianya tidak baik untuk perut. Ada hadith mengatakan bahawa sesiapa memakan kekacang akan menerbitkan hati yang simpati, mata berair dan menghapuskan kesombongan.

Jintan putih (kammun)
Jintan putih khasiatnya untuk memanaskan badan. Jintan putih yang direndam di dalam air dan diminum adalah baik untuk mengubat perut yang memulas.

Ha! tu dia makanan-makanannya. apa lagi cepat-cepat la try makanan ni, tapi tunggu waktu berbuka dulu okay...Keluar dari topic, beberapa bulan kebelakangan ni, aku mengalami sindrom tidur awal. pukul 11 dah start mengantuk, dulu kul 1 plg awal tidur.huh.=.=!
Sumber dari nota Facebook kawan saya. Credit to her.

2 comments:

  1. thanks for sharing.. tapi..tak suka semua makanan ni. :|

    ReplyDelete
  2. @.izzati liyana.tak, slow2x bljr utk menyukai makanan diatas...^^

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Deal or No Deal