Friday, September 30, 2011

Nasi Lemak 2.0 review

Assalamualaikum w.b.t


           Semalam nak dikisahkanlah aku dengan member aku pergi tengok wayang movie Nasi Lemak 2.0. Plan awalnya member aku nak tengok movie Libas, nasib baik movie Libas tu mula lambat, aku pun tak nak tengok movie tu pun sebenarnya. Ha3... Last - last aku ajak member aku layan movie Nasi Lemak 2.0. 8/10 aku rate untuk movie ni. Lawak dan penuh dengan mesej yang sangat berguna. Selain tu, movie ni bagi aku satu - satunya movie yang menggambarkan kehidupan masyarakat Malaysia yang berbilang kaum ni.


           Aku ingat lagi first time movie ni keluar, ramai yang bangkang movie ni. Aku pun tak amik port sangat, sambil tu aku pun pelik gak lah asallah diorang beria ia nak movie ni batalkan tayangannya. Kononnya movie ni bersifat racist, or pengarah movie ni Namawee pernah menimbulkan kontroversi satu ketika dahulu. Tapi dia kan dah minta maaf, apa gunanya ingat benda yang lepas.

          Antara pelakon dalam movie ni, Namawee sendiri, Adibah Noor, Afdlin Shauki, Dato' David Arumugam dan Reshmonu. Sinopsis ringkas cerita ni dari persepsi aku sendiri lah, mengisahkan seorang tukang masak berbangsa Cina yang ingin belajar memasak Nasi Lemak lalu mengembara ke serata Malaysia berguru dari pelbagai chef berlainan bangsa dan akhirnya menemui apa ertinya hidup sebagai rakyat Malaysia yang terdiri daripada pelbagai bangsa.

         Aku respect kat Namawee kerana berjaya menghasilkan satu filem yang benar benar berjiwa Malaysia dan aku boleh nampak usahanya untuk menebus kembali kesalahannya satu ketika dahulu. Thumbs up. Aku syorkan kat korang layan movie ni, best bai.

Nasi Lemak 2.0

Layan yok...




28 comments:

  1. HAI! Jom layari...
    Hiburan, Informasi dan Berita disini > Blog BOM321
    Gambar, Gosip dan Kisah Artis disini > Blog Gosip321

    ReplyDelete
  2. cerita karipap cinta??
    bosan seh..
    huhu

    ReplyDelete
  3. karipap cinta?
    tah pape tah..
    baek tgok upin ipin..
    hahaha

    ReplyDelete
  4. harap2 best.. hehe...


    http://bulatmata.blogspot.com/

    ReplyDelete
  5. Sama sama kita 1 Malaysia !

    ReplyDelete
  6. Nasi Lemak 2.0 paling best!!

    Nasi Lemak 2.0 the best!!

    辣死你妈 2.0 最好看!!

    Satu Malaysia!!!(but i dunno india)

    ReplyDelete
  7. @miss A.Ku ni bodoh? karipap cinta? cinta mak dan pak hang..bongok!

    ReplyDelete
  8. u r the best ~~~ our hero!!

    ReplyDelete
  9. u r the best best best ~~~~

    ReplyDelete
  10. namewee telah postkan review anda. tahniah!

    ReplyDelete
  11. where can download nasilemak2.0??
    pls let me know..

    ReplyDelete
  12. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  13. Hey good words you have! Agree with what you wrote! =DDD

    ReplyDelete
  14. agreed...to me Nasi Lemak 2.0 is a movie tat represents every one of us..it's truly a 1Malaysia movie...but now Utusan Malaysia wanna arrest Namewee!!!

    Laporan polis itu dibuat berikutan tindakan Namewee yang menyalahguna kemudahan multimedia untuk menjatuhkan imej akhbar Utusan Malaysia serta mengeluarkan tuduhan melampau terhadap penulisan artikel Bukan Nasi Lemak 2.0, soalnya Namewee... yang disiarkan pada bulan lalu.

    "Tindakan Namewee itu dilihat merendahkan martabat wartawan dan akhbar Utusan Malaysia sebagai rasis, bodoh, menjatuhkan imej syarikat dengan tuduhan melampau serta menggunakan bahasa lucah,"

    wat's wrong with them? izzit cos it's Namewee? i know be4 tis he had done wrong but tis is nt the way to arrest him whn he did ntg wrong!! i hate Utusan!! hope he'll made it through this ><"

    ReplyDelete
  15. good job malays =)

    ReplyDelete
  16. support your blog! :D
    support Nasi Lemak 2.0! :)

    ReplyDelete
  17. ho3..
    best ek?
    sabtu ritu tgk cite Johnny English jer..ho3..

    ReplyDelete
  18. org cakap... lu tak kacau gua, gua tak kacau lu.. Sendiri mau ingat laa!!!!

    ReplyDelete
  19. Nice blog bro,Im Chinese ppl here
    since Nasi Lemak 2.0 release
    we knw alots of Malaysians are awake,
    those ppls who keep mention in racist a just a lil part of Malaysians.
    Actually we do respect each other even tho we r diff race.
    Lets bring "One Malaysia" spirit to the top of Malaysia!!!
    I love My country,I love Malaysia


    Ps:Sorry for my broken eng lolz

    ReplyDelete
  20. actually ada member cakap best , tapi xsempat tgk lagi... 8/10 tu kira best la kan! nanti kalau sempat nak tgk.hehe

    ReplyDelete
  21. mengapa tidak:)

    ReplyDelete
  22. ak x kisah dia nk wt movie ke ape ke2, tp ak still x leh maafkan ape yng dia wt dulu hina azan, hina siti inshah mcm org bodoh, dia ingt dia sorang je boleh hina org, namewee @#$$

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Deal or No Deal