Tuesday, October 04, 2011

Kita Hanyalah Tetamu, Jadi Jangan Lebih Sudu Dari Kuah

Assalamualaikum w.b.t

Hari ni aku just nak share kata-kata dari Tuan Guru Nik Aziz Nik Mat. Begini
bunyinya...

"Hidup regu mati, seperti pagi regu petang. Dunia regu akhirat dan syurga regu neraka. Kesemuanya dicipta Allah mempunyai regu... yang tiada regu hanya Allah sahaja..."

"Kita semua merupakan tetamu... tetamu ertinya kita menumpang sesuatu yang bukan hak kita dan tidak boleh pandai-pandai buat apa yang kita mahu. Saya sebagai Menteri Besar, jika datang ke rumah tuan-tuan, tidak boleh lakukan apa yang saya mahu kerana saya tetamu. Begitu juga kita sebagai tetamu Allah SWT di bumi... sampai masa kita akan kembali kepada Allah.." - Nik Aziz Nik Mat

Regu ertinya pasangan

          Kita manusia hanyalah tetamu kat dunia ciptaan Allah, so bayangkan ada member kita masuk rumah kita, dan buat rumah kita macam bapak dia yang punya, korang rasa apa, mesti tak suka kan + geram + rasa nak menyepak je member korang tu, korang mesti ada rule sendiri kat rumah korang dan conform korang nak member korang tu ikut rule korang.

          Macam tu jugak kehidupan kita, hidup ini pinjaman dari Allah, so kita kenalah ikut rule yang Allah dah tetapkan, jangan nak pandai - pandai buat rule sendiri, silap haribulan Allah tarik nyawa kita, kang kat Akhirat  nanti masalah der, sesiapa pun tak boleh tolong.


Jadi...........Renung-renungkan.. Selamat Beramal...

Pesan penuh budi pekerti dari H2O007

6 comments:

  1. yup...dunia hanya pinjaman..hak Allah..trimas atas peringatan..

    ReplyDelete
  2. waaa..best best best..mksih share

    ReplyDelete
  3. nice quote from TGNA...

    boleh share ni.. bg sedar sikit sapa yg dok buat bumi nk mcm hak dia..

    ReplyDelete
  4. yup2 betul. dunia hanya pinnjaman Allah :')

    ReplyDelete
  5. regu tu apa? urmm betul2. daripada Allah kita datang dan kepada Allah kita kembali. tak boleh lah buat sesuka hati kita dekat dunia ni. tugas kita just memakmurkan alam ni. and apa yang kita buat Allah akan tanya balik dekat akhirat nanti. mintak jauhlah daripada dosa dunia. aminn..

    ReplyDelete
  6. salam..
    sebagai tetamu, hormatlah tuan rumah..
    sama juga antara kita ngan Pencipta.. kita tetamu di bumi ciptaanNYA, taat dan patuh ajaranNYA adalah kunci kepada keberkatan di dunia dan akhirat.. aminn..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Deal or No Deal